quup

Çok Amaçlı Zırhlı Araç BMC Vuran

İZMİR - BCM, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için ürettiği Kirpi-Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç’tan sonra geliştirdiği BMC-Vuran zırhlı aracının iki değişik modelini IDEF 2011 Savunma Fuarı’nda sergiliyor.

BMC Vuran-Çok Amaçlı Zırhlı Araç ile BMC-Vuran Silah Taşıyıcı Zırhlı Araç’ın Türkiye ve dünya lansmanı IDEF’te yapacaklarını kaydeden BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, araçların TSK’nın ihtiyaç duyacağı çeşitli maksatlar için rahatlıkla kullanılabilmesi için hazırlandığını vurguladı. Araçta uygulanan camlarda dahi balistik koruma ve mayına karşı yüksek koruma imkânının sağlandığını söyleyen Postoğlu, aracın tam teçhizatlı altı ila 10 personel taşıma kapasitesine çıkabildiğini belirterek, “BMC-Vuran Çok Amaçlı Zırhlı Araç’ın süratli tahliyesi için ikişer yanda iki, bir de arkada olmak üzere toplam beş kapısı var.

Tüm arazi şartlarında 4x4 hareket yeteneğine sahip olan ve dolu depoyla 800 kilometre mesafe kat edebilen aracın yüksek ergonomiye sahip olması için özen gösterildi. Helezon yaylı, bağımsız süspansiyonlu olarak tasarlanan araç, kullanılma konsepti manuel veya uzaktan komuta olarak değişik silah istasyonları, uçaksavar silah istasyonu, makineli tüfek silah istasyonu, 400 mm’lik bomba atar silah istasyonu, TOW, MILAN tanksavar silah istasyonu, keşif aracı, komuta kontrol aracı, radar aracı gibi değişik ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlandı” şeklinde konuştu.

TSK’ya 5 bin araç üretti

İzmir’deki üretim üssünde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere Kirpi-Mayına Karşı Korumalı Araç ile 3 ayrı büyüklükteki taktik tekerlekli araçların üretimine devam eden BMC, TSK için üreteceği toplam 468 mayına karşı korumalı aracın 37’sini şubat ayında İzmir Pınarbaşı’nda düzenlediği resmi törenle silahlı kuvvetlere teslim etmişti. Ayrıca, BMC’nin üreteceği ve 2.5, 5 ve 10 tonluk üç ayrı modelde olacak taktik tekerlekli araçtan yaklaşık bin 590 adedi TSK’nın envanterine girecek.

BMC’nin üstlendiği bu proje, TSK’nın ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan karşılanmasına yönelik gerçekleştirilen en önemli projelerden biri olarak değerlendiriliyor. BMC’nin ürettiği 2.5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçların yanı sıra mayına karşı korumalı Kirpi araçlarıyla Türkiye'de ilk defa yüksek seviyede mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma sağlayan araçlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiş oldu. Toplam 2 bini aşkın askeri aracın yerli kaynaklardan sağlanması ile ithalat yolu ile yurtdışına gitmesi söz konusu olan 600 milyon liralık bir kaynağın ülke ekonomisinde kalması sağlandı.

BMC'nin Kirpi Mayına Karşı Korumalı Araç’taki ana hedefinin, NATO ülkelerinin Irak ve Afganistan'daki operasyonlarda kullandığı ve deneyimlerinden geçen araçlardan daha üstün bir araç üretmek olduğunu vurgulayan Postoğlu, "BMC Mayına Karşı Korumalı Araç, NATO standartlarına göre mayın ve balistik tehlikelere karşı gerekli korumaları sağlıyor. Aynı zamanda motor altının da koruması sağlandığı için herhangi bir mayın tehdidine maruz kalan aracın, kısa sürede onarılarak görevine devam etme yeteneği bulunuyor. Koltuklar mayın patlaması anında basınca absorbe eden özel askı sistemiyle donatıldı ve tankla muharebe edecek bir zırhlı savaş aracı olarak da kullanılabiliyor” ifadesini kullandı.

304 bin adet araç ürettik

BMC'nin yıllık 20 bin araç, 22 bin motor üretim kapasitesine sahip olduğu dile getiren Nadi Postoğlu, yüzde 100 Türk sermayeli bir savunma sanayi şirketi olarak bugüne kadar 700 değişik özellikteki 304 bin araç ürettiklerini ifade etti. BMC'nin çeşitli taktik ve lojistik araçlar olmak üzere TSK’ya 5 bin civarında araç üreterek teslim ettiğini ifade eden Postoğlu, üretilen araçların dağlık bölgede, arazide ve asfalt yolda olmak üzere 50 bin kilometrelik dayanıklılık testine tabi tutulduğunu belirtti. Postoğlu, BMC askeri araçlarının TSK’nın dışında Pakistan, Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Kırgızistan, Bosna Hersek, Bangladeş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yemen, Afganistan orduları ile Birleşmiş Milletler’in askeri birimlerinde hizmet verdiğini kaydetti.

Normal şartlarda bir araca bir mayın ile test uygulanırken kendilerinin aynı araca dört mayınla test uyguladıklarını anlatan Postoğlu, testlerden başarıyla geçtiklerini ve bunun da aracın güvenilirlik derecesinin üstünlüğünü gösterdiğini iddia etti.

http://www.kobiden.com/bmc-%E2%80%98vuran-zirhlisini-ilk-kez-idefte-sergiliyor_11180_haber.html
Free Web Hosting